Ką reikia žinoti apie alerginį kontaktinį dermatitą

dermatitasJūs tai vadinate odos bėrimu, o gydytojas – dermatitu. Tačiau reikia žinoti, kad tai tikrai nėra paprastas bėrimas, nes kiekvieną kartą, kai paliečiate savo odą, ji parausta ir ją gali niežėti. Taip gali būti dėl alergijos, arba dėl to, kad buvo sugadintas apsauginis odos sluoksnis.

Dermatitas gali būti kelių rūšių. Vienu iš atvejų, tai gali būti dėl imuninės sistemos. Jei ištinka alergija, imuninė sistema ima dalyvauti, tiksliau pradeda veikti antikūnai. Šiuo atveju alerginę reakciją sukelia niežtintis bėrimas. Tai vadinama alerginiu kontaktiniu dermatitu. Jis gali atsirasti nuo:

  1. Nuodingųjų augalų;
  2. Plaukų dažų, plaukų tiesinimo procedūrų;
  3. Nikelio, metalo randamo papuošaluose ir diržų sagtyse;
  4. Odą deginančių cheminių priemonių;
  5. Citrusinių vaisių, ypač jų žievelių;
  6. Kvapiųjų muilų, šampūnų, losjonų, kvepalų ir kitos kosmetikos;
  7. Kai kurių medicininių tepalų.

 

Paprastai, kai pirmą kartą paliesite kažką, kam esate alergiškas, bėrimai neatsiras. Tačiau greičiausiai atsiras sekančiais kartais. Yra tikėtina, kad šis dermatitas pasireikš greičiau, jei ant kūno jau turite egzemą. Kai kažkas dirgina ir kenkia Jūsų odai, pamatysite bėrimus iš karto. Daugelis šios ligos simptomų yra tokie patys: raudoni bėrimai ant odos ir niežulys, o kartais net ir deginimo pojūtis. Kontaktinis dermatitas yra daugiau skausmingas, nei niežtintis.

Šį dermatitą reikia gydyti namuose. Visų pirma, jei žinote, kas sukėlė Jums bėrimą, nelieskite to dalyko daugiau. Tada nuplaukite odą su švelniu muilu ir vėsiu vandeniu iš karto. Tokiu būdu galite greitai atsikratyti problemos. Jei bėrimas apima tik nedidelį odos plotą, hidrokortizono kremas gali būti viskas, ko Jums pririeks. Jei bėrimas didesnis – dėkite ant jo šaltą ir drėgną kompresą 30 minučių, tris kartus per dieną. Pažeistą odą reikia drėkinti kelis kartus per dieną, siekiant atkurti pažeistą apsauginį odos sluoksnį. Kai kurie geriamieji vaistai taip pat gali padėti sumažinti bėrimą, tačiau gali paveikti odą ir priešingai. Todėl visada pasitarkite su gydytoju dėl kiekvieno vaisto pasirinkimo.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *