Kanalizacijos valymas ir baudos už taršą

kanalizacijos valymasIndividualaus namo privačiame sklype mieste arba sodo name esančios kanalizacijos valymas sprendžiamas tada, kai neprisijungiama prie centrinės miesto kanalizacijos. Miesto kanalizacijos valymas vykdomas už tarifinį mokestį ir juo rūpinasi vietinės vandenvaldos įmonės ir tada pačiomis nuotekomis gyventojui domėtis nebereikia. Visai kita situacija, kai kanalizacijos valymas vyksta iš rezervuarų, kuriuos reikia išsiurbti, tokių talpyklų pilnumą reikia prižiūrėti gyventojui, tačiau tai nėra sudėtinga.

 

Kaip žinoti, kad jau laikas išsiurbti buitinių nuotekų talpyklą? Pirmas požymis galėtų būti tas, kad nuleidus vandenį tualete jis pirmiau pakyla ir tik po to nusileidžia, arba nusileidžia sunkiau. Jei kriauklėje sunkiai subėga vanduo, tai taip pat ženklas, kad reikia patikrinti talpyklos turį. Kanalizacijos valymas vyksta atvažiavus specialiai įmonės mašinai. Tokia transporto priemonė gali išsiurbti nuo 5 iki10 kub. m. Šeimos su daugiau narių renkasi didesnes talpas, o jei name gyvena du žmonės arba jei name ne gyvenama, bet tik lankomasi periodiškai, apsienama ir su mažesne talpa. Naudojantis talpykla ji turėtų būti įrengta tokioje vietoje, kad prie jos būtų patogus privažiavimas, kai ateis laikas kanalizacijos valymui.

Daugiau atsakomybės tenka tiems žmonėms, kas naudojasi biologinio valymo įrenginiais, nes, išleidžiant išvalytą buitinių nuotekų vandenį į aplinką, reikia būti tikriems, kad jis atitinka visas normas ir neteršia aplinkos. Už aplinkos taršą skiriamos baudos, kurios gaunamos pažeidus Lietuvos Respublikos aplinkos ministro patvirtintą Nuotekų valymo reglamentą. 2009 metais administracinė atsakomybė už taršą buvo dar labiau sugriežtinta. Nuotekoms išleisti į aplinką reikalingas leidimas, kuris nurodo išleidžiamo tūrio kiekį ir kitas sąlygas. Normas viršijus gyventojai, naudojantys biologinio valymo įrenginius, gali gauti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų baudą. Tai yra nemaži pinigai, dėl kurių nukentėtų šeimos biudžetas tą mėnesį. Vadinasi, kanalizacijos valymas turi būti įrengtas specialistų, kurie darbą padarytų kokybiškai ir atsakingai. Biologinio valymo įrenginiais susidomi tie, kam rūpi ekologiškas gyvenimo būdas. Išvalytą vandenį žmonės dažniausiai naudoja antriniam naudojimui, pavyzdžiui, daržo laistymui, nes tai yra ekonomiška.

Buitinių nuotekų šalinimas bet kuriomis priemonėmis turi vykti atsakingai ir apgalvotai, todėl prieš pasirenkant kanalizacijos valymo būdą geriausia pasikonsultuoti su tos srities specialistais.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *