Kas yra sveikiau: maudytis vonioje, ar duše?

Kas yra sveikiau: maudytis vonioje, ar duše?Asmeninė žmogaus higiena yra labai svarbus ritualas kiekvienam žmogui. Kai pradedame įsikurti savo naujuose namuose, kur viską pasistatyti reikia patiems, neretai susimąstome: ką statytis, vonią, ar dušą? Kai kuriems vonia patinka labiau, tačiau, pavyzdžiui, stiklinės dušo kabinos padeda labai sutaupyti erdvės vonios kambaryje. Apskritai stiklinės dušo kabinos yra labai gražus ir elegantiškas, o tuo pačiu ir praktiškas būdas Jūsų vonios kambaryje. Tačiau, jei vieni šeimos nariai labiau mėgsta maudynes vonioje, o kiti – duše, geriausia bus, jei statysitės vonią, kurioje visada galima palysti ir po dušu (tinkamai susimontavus dušo galvutę su specialiu stovu). Tiesa, jei vonioje yra mažai vietos, o ten dar norite įtalpinti, pavyzdžiui, kokią nors skalbimo mašiną – verčiau jau negaiškite laiko ir statykitės vonią. Tačiau šį kartą mes pakalbėsime ne apie praktinius vonios, ar dušo aspektus, o apie tai, kokią naudą sveikatai suteikia tiek vienokios, tiek kitokios maudynės.

Dauguma žmonių yra ištikimi savo maudymosi metodais ir gina juos iki pat galo. Patys pasiskaitykite privalumus ir nuspręskite, kas Jums atrodo priimtiniau.

Dušo suteikiami privalumai:

Pirmiausia tai daugelis vieningai sutinka, kad dušo kainos yra geriau tuo, jog padeda sutaupyti vandens. Nors, tiesą sakant šis faktas dar labai priklauso ir nuo pačio asmens higienos įpročių. Juk tikrai būna tokių žmonių, kurie maudosi duše kokius tris ir daugiau kartų per dieną. O maudynės trunka ilgai ir iš lėto. Greitas išsimaudymas duše vos per penkias minutes iš tikrųjų padeda sutaupyti vandens, nei, kad maudymasis vonioje. Tačiau moterims yra kitaip – juk joms tikrai neužtektų 5 mnučių laiko nusiorausti ne tik kūnui, tačiau ir, pavyzdžiui, savo ilgiems plaukams. O štai jau koks 25 minutes trunkantis pasimaudymas duše, jau sunaudoja panašiai tiek vandens, kiek ir maudynės vonioje. Dušus žmonės mėgsta, nes:

  1. Tokios maudynės yra greitos. Juk vien kol užsipildo vonia – mes jau galime būti išsimaudę po dušu per tą patį laiką.
  2. Dušai yra veiksmingi. Jupse ne tik nusiprausiame, tačiau ir gerai nusiskalaujame. Vonia daugiau yra skirta tiesiog pagulėjimui, nes nusiskalauti po jos vis tiek reikės po dušu.
  3. Dušas suteikia malonius pojūčius ir atpalaiduoja visą kūną. Tinkamai pasirinkus srovę – galima pasijausti ir panašiia, kaip per masažą. Galima naudoti karšto ir šalto vandens terapiją. Temperatūros pokyčiai stimuliuoja ir pagyvina kūną.

Vonios suteikiami privalumai:

Vonios jau nuo senų senovės buvo naudojamos dar ir gydomaisiais tikslais. Mineralinėmis medžiagomis turtingas vanduo voniose atpalaiduodavo protą ir mintis, padėdavo nuo reumato, uždegimų ir raumenų negalavimų. Tačiau net ir paprasta Jūsų namų vonia gali suteikti tokius privalumus, kaip:

  1. Atsipalaidavimas. Gulėjimas karštoje vonioje su putomis ir specialiomis vonios druskomis atpalaiduoja raumenis, skaudančias kojas, sumažina stresą ir suteikia šiek tiek laiko sau.
  2. Šilta vonia plečia kraujagysles  ir pagerina kraujotaką. Yra sumažinami įvairūs skausmai, todėl tai yra puiki terapinė ir gydomoji priemonė.
  3. Vonia gali padėti dar ir nuo šių skausmų: sąnarių, raumenų, artrito, nugaros, galvos, sporto traumų ir daug daug kitų.

Patarimai, tinkantys ir duše ir vonioje:

  1. Maudykitės šiltame, tačiau ne karštame vandenyje.
  2. Naudokite vonios higienos priemones, kurių sudėtyje nėra cheminių medžiagų.
  3. Naudokite aromaterapines vonios druskas.
  4. Stenkitės taupyti vandenį (pavyzdžiui, kai trenkate plaukus šampūnu – užsukite laiknai vandenį).

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *