Apsaugoti išradimus galima įvairiai, bet patentas yra geriausia išeitis

patentai

Kuomet yra sukuriamas išradimas, jį apsaugoti galima keliais skirtingais būdais, priklausomai nuo išradimo, išradėjo norų ar aplinkybių. Vienas iš paprasčiausių būdų – niekam nieko apie savo išradimą nepasakoti ir jį naudoti tik savo reikmėms. Tačiau tai tikrai nėra pats geriausias būdas – išradimais verta dalintis.

Mes siūlome pasinaudoti patentavimo keliu. Patentas – tai dokumentas, suteikiantis jo savininkui (išradėjui) išskirtines teises užkirsti ar apriboti galimybę kitiems asmenims (tiek fiziniams, tiek juridiniams) gaminti, naudoti, parduoti, importuoti ar kita forma gauti naudos iš jo kūrinio be autoriaus leidimo. Patentas gali galioti iki 20 metų. Trumpiau patentas gali galioti dėl metinių mokesčių mokėjimų. Papildomai pratęsti patento galiojimą gali papildomas apsaugos liudijimas, kuris suteikia papildomą apsaugą agrochemijos ir farmacijos produktams kuomet baigiasi jų patento galiojimo laikas. Taip yra dėl ypač ilgų ir sudėtingų tyrimų gaunant leidimą šių produktų leidimui patekti į rinką. Papildoma apsauga gali būti suteikiama iki 5 metų.

Lietuvoje patentai gali būti trijų tipų: nacionalinis, tarptautinis ir regioninis. Nacionalinis kelias vykdomas per Valstybinį patentų biurą, kuris turi atlikti ekspertizę ir pagal ją išduoda pažymą. Patentas tokiu atveju gina išradimą Lietuvoje pagal šalies įstatymus.

Tarptautinis patentas – tai Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos Tarptautinio biuro išduodamas dokumentas, kuris galioja pasirinktose valstybės ir atliekamas pagal tų valstybių išradimų patentavimo procedūras.

Regioninis patentas yra pagal Europos patentų konvenciją Europos patentų tarnybai pateikiama paraiška, suteikianti galimybę patentuoti produktą Europoje. Šis patentas galioja tose Europos patentų konvencijos valstybėse, kuriose savo produktą nori apsaugoti išradėjas bei kurios pripažįsta, jog išradimas atitinka nustatytus nacionalinius reikalavimus.

Patentas – bene geriausias būdas apsaugoti savo išradimą ir gauti kokios nors naudos iš jo, leisti visuomenei juo naudotis, tačiau neprarasti kontrolės. Vieni patentuodami siekia padengti patirtas išlaidas ir kompensuoti sugaištą laiką, kitų pagrindinis tikslas yra apsaugoti išradimą nuo netinkamo jo panaudojimo, dar kiti turi savų priežasčių, tačiau patentuotas išradimas yra tinkamai apsaugotas išradimas.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *