Biuro popierius irgi gali saugoti planetą

kancialiarines prekesKanceliarinės prekės, pagamintos ekologiškai, iš perdirbtos makulatūros ar pagamintas biuro popierius turėtų tapti socialiai atsakingų įmonių prekėmis. Lietuvoje sparčiau daugėja įmonių, prekiaujančių perdirbtu popieriumi, ekologiškomis kanceliarinėmis prekėmis: rašikliais, darbo kalendoriais ir t.t., tačiau ar dažniau jomis naudojamasi biuruose? Ekologiško popieriaus gaminiai yra pažymėti Eko ženklu. Tai nuoroda žmonėms, kurie yra suinteresuoti švarios aplinkos išsaugojimui. Deja, ekologiškas biuro popierius, kaip ir kitos kanceliarinės prekės, yra brangesnės nei įprastos, tad dėl taupumo lietuviai dažnai renkasi tai, kas pigu, negalvodami apie mūsų planetos išsaugojimą ateities kartoms.

Rinkitės tokį biuro popierių, kuris yra pagamintas iš 100 % perdirbtos makulatūros. Gaminant biuro popierių iš makulatūros, suvartojama nuo 30 iki 50 % mažiau elektros energijos, nei gaminant jį iš medienos. Pagaminus 1 toną 100 % perdirbto popieriaus, sutaupoma nuo 3000 iki 4000 KWh elektros energijos, kurios pakaktų net 1 metus šildyti vidutinio dydžio namą. Biuro popierius, pagamintas iš natūralių medžiagų (balintos celiuliozės, nenaudojant chloro dujų), atitinka atsakingai valdomų miškų aplinkos bei socialinius ir ekonominius standartus. Dažniausiai tokio biuro popieriaus sudėtyje nėra ir chloro junginių, sunkiųjų metalų turinčių dažų, ir kitų junginių, galinčių kelti pavojų žmogaus sveikatai. Tvirtumo, šilko lygumo ir išskirtinio baltumo biuro popieriui suteikia gamyboje naudojama eukaliptų celiuliozė. Ekologiškas popierius gaminamas tik iš perdirbtų žaliavų, tokia gamyba reikalauja ženkliai mažesnių elektros energijos resursų. Viena perdirbto popieriaus tona išsaugo 17 medžių, 26 460 litrų vandens ir energijos tiek, kad 6 mėnesius būtų galima apšiltinti namą. Tačiau išsaugoma ne tik vandens, bet ir kitų gamtos išteklių: daugiau nei 124 kg sieros, 158 kg kalkamenio ir 2523 l atliekoms skirtos vietos.

Kasmet apie 400 milijonų rašalinių kasečių papuola į sąvartynus. Jei tik įmanoma, stenkitės kuo mažiau spausdinti, taip sunaudodami dar daugiau elektros energijos, popieriaus. jei nereikia maksimalios kokybės, pasirinkite „Draft“ režimą, dar kitaip vadinama taupųjį spausdinimą. Pakartotinai užpildomos rašalinės kasetės išlaiko savo kokybę ir tausoja aplinką, vien todėl, kad joms pagaminti nebereikia naujų medžiagų iš neatsinaujinančių gamtos šaltinių. Išmestos rašalinės kasetės ir toneriai žemėje nesuyra šimtus metų. Spausdinkite iš abiejų pusių, taip sutaupydami daugiau popieriaus. Lapus, kurie atspausdinti iš vienos pusės ir tampa nereikalingi, panaudokite juodraščiams.

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *