Šlaitinio stogo šiltinimas

stogų šiltinimasŠlaitinius stogus šiltinti būtina, nes į lauką neišeina namuose esanti šiluma, per karščius palėpėje yra vėsiau nei kitur, o į namus nepatenka pašaliniai garsai. Pastatų stogai būna dviejų tipų: plokštieji ir šlaitiniai. Populiariausi gyvenamųjų namų stogai Lietuvoje yra įvairiausio nuolydžio šlaitiniai stogai. Šlaitinių stogų dangos gali būti skirstomos į 2 grupes: tokias, kurias naudojant įrengiamas hidroizoliacijos sluoksnis (visos stogų dangos, išskyrus bitumines čerpeles ir ritinines dangas), ir tokias, kurias naudojant hidroizoliacijos sluoksnio nereikia (bituminės čerpelės ir ritininės dangos).

MEDŽIAGOS. Šlaitinių stogų šiltinimui dažniausiai naudojamos medžiagos: mineralinė ar celiuliozės vata, polistireninis putplastis. Poliuretano putų šiltinimas atliekamas vientisu ir besiūliu metodu, užpurškimo technologija neleidžia susidaryti tarpams, plyšiams ir angoms. Mineralinė vata yra kiek brangesnė nei polistireninis putplastis, tačiau tai nedegi medžiaga, patikimai apšiltinanti namus.

TECHNOLOGIJA. Dėl šlaitinio stogo konstrukcijos bei jo formos yra sunkoka tvirtinti šiltinimo medžiagas ir dažniausiai renkamasi šiltinti lubas arba perdangą, tarp jos is stogo paliekant nešiltintą ertmę. Šlaitiniuose stoguose, kai naudojama mažai vandens garams laidi hidroizoliacija, šilumos izoliaciją iš universalių plokščių reikia apsaugoti nuo vėjo. Tam galima naudoti specialias mineralinės vatos plokštes arba specialias plėveles, kurios yra laidžios vandens garams ir mažai laidžios orui. Nuožulniose konstrukcijose su vėdinamu oro tarpu minkštos mineralinės vatos plokštės, kurių tankis mažesnis kaip 40 kg/m3, privalo turėti vėjo izoliaciją.  Stogo ventiliacijai užtikrinti, karnizo pakalime turi būti palikti oro tarpai tarp pakalimo lentelių arba turi būti naudojamos specialios perforuotos dailylentės orui į stogo konstrukciją patekti.  Įrengiant šilumos izoliaciją tarp šlaitinio stogo gegnių, mineralinės vatos, kurios tankis mažesnis už 40 kg/m3, plotis turi būti 2 proc. didesnis už atstumą tarp gegnių.

ŠILTINIMO KLAIDOS. Šlaitiniai stogai turi būti vėdinami, todėl reikėtų įrengti oro patekimo angas stogo karnize ir oro išėjimo angas stogo viršuje, prie kraigo. Taip pat labai dažnai neteisingai naudojamos plėvelės apsaugai nuo vėjo ir hidroizoliacijai. Dažnai neteisingai pasirenkamas vėjo izoliacijos tipas, tuomet kondensatas kaupiasi už šilumos izoliacijos ant vėjo izoliacijai parinktos medžiagos, o atšilus pradeda tekėti į patalpą. Šios klaidos dažniausiai pastebimos po kelių šaltųjų sezonų, ir tuomet, deja, tenka vėl grįžti prie stogo šiltinimo darbų, kad pagaliau jis tenkintų savo kokybe.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *