Veterinarijos klinikos Vilniuje darbuotojai įspėja saugotis nuo erkių

veterinarijos klinikaVeterinarijos klinikos Vilniuje darbuotojai įspėja, kad ne tik žmones puola ir užkrečia pavojingomis ligomis erkės. Gyvūnai, ypač šunys, taip pat dažnai tampa erkių taikiniu. Nėra skiepų šunims nuo erkių pernešamų ligų, tad tik patys šeimininkai gali apsaugoti savo augintinius. Po pasivaikščiojimo jį būtina kruopščiai apžiūrėti, o, suradus erkę, ją atsargiai ištraukti (erkės turi būti įsisiurbusios ne mažiau kaip 24-48 val., kad perduotų infekciją), nors įsisiurbusios erkės dažniausiai yra labai mažos ir sunkiai pastebimos. Įkandimo metu šiltakraujai gyvūnai nejaučia skausmo, nes erkių seilėse yra nuskausminamųjų medžiagų.

Daugiau informacijos: www.vetklinika-vilnius.lt

Ir katės, ir šunys gali užsikrėsti erkių pernešamomis ligomis – babezioze, Laimo liga, erlichioze ir anaplazmoze. Babeziozės požymiai: karščiavimas, silpnumas, apetito ir svorio netekimas. Šuo tampa anemiškas, blužnis padidėja, negydomi gyvūnai gali gaišti dėl besivystančio širdies bei kvėpavimo nepakankamumo, geltos. Patekę į organizmą pirmuonys apsistoja raudonuosiuose kraujo kūneliuose – eritrocituose, juose dauginasi. Besidaugindami pirmuonys eritrocitus suardo. Laiku nepastebėjus babeziozės sukeltų pirmųjų požymių, šių erkių sukeliama liga šuniui gali tapti mirtina. Liga diagnozuojama iš klinikinių požymių bei atlikus kraujo tyrimą. Ūmioje erlichiozės stadijoje šunims pasireiškia karščiavimas, sumažėja apetitas ir svoris, atsiranda nosies ir akių problemos.

Veterinarijos klinikos Vilniuje darbuotojai tvirtina, jog erkės dažniausiai įsisiurbia į šuns sprandą, šalia galvos, ar ten kur trumpiausi plaukai – kirkšnyse, ant snukio, po ausimis.  Traukiant erkę naudokite specialiai tam skirtą erkių ištraukimo įrankį. Traukimo metu erkės negalima suspausti, nereikia niekuo jos tepti.
Erkių gausu drėgnose, tamsiose, aukštais žolynais ir krūmais, tankiais medžiais apaugusiose vietose pvz. miške, pelkynuose, apleistuose parkuose. Tad einant pasivaikščioti reikėtų vengti tokių vietų, aukštos žolės. Kad apsaugotume šunis nuo erkių, rekomenduojama naudoti specialias apsaugines ir profilaktines priemones – antkaklius, aerozolius, lašelius. Tai gali būti nemalonaus kvapo antkaklis nuo erkių, pagamintas specialiai šunims. Jis atsparus vandeniui, todėl antkaklis išlieka efektyvus net šuneliui išsimaudžius.  Negalima naudoti šio antkaklio šuniukams jaunesniems nei 6 mėn., taip pat besilaukiančioms ir žindančioms kalėms. Galima kas mėnesį lašinti ant sprando lašus nuo erkių, taip pat naudoti trumpalaikio poveikio purškalus. Specialūs šampūnai taip pat naikina parazitus, esančius gyvūno kailyje, kartu išplauna visus kitus augintinio nešvarumus, pašalina kvapus.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *