Stogai svarbios namų kontrukcijos

Stogai

Stogas  tai yra  svarbiausia namo konstrukcijos  elementas, kuris užtikrina  reikalingą  apsaugą nuo  neigiamo aplinkos poveikio ir labai dažnai  suteikia tinkamą  išvaizdą namui. Todėl labai dažnai  architektai  ir statybininkai  skiria ypatingą dėmesį būtent namo  stogo projektavimui.  Nežiūrint į tai, kai yra  montuojami stogai  atsiranda labai daug sunkumų.  Tačiau ilgametė darbo patirtis meistrams suteikia galimybę sėkmingai išspręsti ne vieną  problemą, kai  yra statomi  namai.  Žmogui, kuris  nieko  neišmanome  šioje  veikloje  tarp daugybės naudojamu  medžiagų labai  sudėtinga  nepasirinkti.  Stogas tai yra  viršutinis  namo konstrukcijos  elementas, kuris  suteikia  apsaugą nuo  neigiamų  atmosferos veiksnių, bei padeda namui suteikti  gražesnę  išvaizdą.  Nuo stogo patikimumo ir nuo to kaip pasiskirsto krūvis ant atraminių pastato dalių priklauso  konstrukcijos patikimumas ir gyvenimo patogumas.  Stogo konstrukcija yra sudaryta iš atraminių dalių, kuri   yra  skirta  apaugai nuo vėjo, sniego teikiamo krūvuko. Prieš tai, kai bus  atliekami namo statybos  darbai yra būtina  susipažinti kokių rūšių  stogai  egzistuoja, kokie  yra   skirtumai tarp jų, kokius  turi privalumus  ir trūkumus. Pagal palinkimo kampą visi privačių  namų  stogai yra  skirstomi į kelias  rūšis: plokščius ir šlaitinius stogus.

Plokšti stogai gali būti mansardiniai arba be mansardiniai,  yra naudojami labai dažnai. Mansardinis  stogas yra kur kas brangesnis, nei  be mansardinis.  Be to, šie  stogai  naudojami kur kas rečiau.  Be  savo pagrindinės funkcijos, apsaugo nuo  neigiamo atmosferos  poveikio, plokščias stogas atlieka  pagalbines  funkcijas, jis gali atlikti  sodo, gėlyno, sportinės aikštelės  funkciją,  gali  būti talpinamai  net  nedideli baseinai.  Priešingai  nei šlaitiniai  stogai, kai  montuojami plokštiniai stogai nėra  naudojamos plokštė,  naudojamos medžiagos, kurios  suteikia galimybę sumontuoti  vientisą  kilimą.  Kai  yra dengiamas plokščias stogas jis turi  būti  elastingas, kad būtų kompensuojama  temperatūros ir mechaninė  deformacija.  Turi būti  montuojamos tokios  konstrukcijos per kurias galėtų  būti pašalinamas lietaus vanduo. Plokščių  stogų konstrukcijos kainuoja pigiau, nei  šlaitiniai  stogai. Taip pat jie  gali išlaikyti  didesni vėjo teikiamą krūvį, tačiau juos kur kas labiau veikia  didelis sniego krūvis.

Šlaitiniai  stogai turi šlaitą, tai yra palinkimą, todėl jie ir yra  taip vadinami. Tokiu būdu yra  užtikrinamas  natūralus vandens  nutekėjimas.  Šlaito kampas link horizonto  sudaro daugiau nei  laipsnius ir priklauso nuo tokių  faktorių kaip  klimato sąlygos,  naudojami architektūriniai sprendimai ir nuo to kokia stogo danga  naudojama. Pavyzdžiui, stogai, kurie montuojami naudojant tokią medžiagą kaip  metalo čerpės turi  būti su  labai dideliu šlaitu, kad sugebėtų  išlaikyti kritulių sukeliamą krūvį.  Ten kur labai dažnai  siautėja  stiprūs vėjai  turi  būti montuojami lengvi stogai, kad būtų sumažintas  vėjo spaudimas teikiamas atraminei  konstrukcijai, o  stogo danga  turi būti  tvirtesnė, tai gali būti bitumo čerpės.   Reikia  įsiminti, kad norint sumontuoti  stogu  su  dideliu šlaitu  reikės  daugiau  statybinių medžiagų ir daugiau darbo.  Bet kokiu atveju,  stogo šlaito kampas ir  architektūrinė forma turi būti tokia, kad būti  užtikrinamas geras vandens pašalinimas. Toks stogo variantas labai puikiai  atrodys  ant  sodo namelio.  Tuo labiau, kad po keturis kampus turinčiu  stogu  gali  būti puikiai talpinama  gyvenamoji mansarda, stoge  gali būti  išpjautas langas.  Tai labai patrauklus eksterjero variantas.  Taigi  koks  bus  jūsų  namo stogas ir kokios  stogo dangos  bus  naudojamos montavimo metu priklauso tik nuo jūsų pačių. Kiekviena rūšis turi savo privalumus ir trūkumus, taigi  pasirinkimas priklauso  tik jums ir niekam kitam.

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *