Statybos darbams yra reikalingi geodeziniai matavimai

Žemės sklypų geodeziniai matavimai

Geodezija, kaip ir astronomija tai yra  labai seni mokslai. Tačiau  jei  apie  astronomija turi žinoti kiekvienas moksleivis, tokiu  atveju apie  geodezija daugelis žmonių net nieko  negirdėjo. Be to,  šiuolaikinis žmonių  civilizacijos vystymasis nėra įsivaizduojamas be  geodezinių žinių naudojimo. Taigi kas yra ta geodezija?  Trumpiau tariant tai yra mokslas apie  žemės paviršių ir jo matavimą, na ir apie  visą  Žemės planetą  apskritai.  Žemės sklypų geodeziniai matavimai gali  būti kiekybiniai  arba kiekybiniai, jie  analizuoja  atskirus žemės fragmentus, yra gaunama pagrindinė informacija, kai reikia išspręsti  inžinerines ir geodezines užduotis, kai reikia  atlikti  topografinius darbus.  Bet kurie matavimai yra  išreiškiami  kiekybinėmis savybėmis, tai yra  kampo dydžiu, linijos ilgiu, bei   vietovės  sklypo plotu. Pagal  gautus  geodezinių matavimų rezultatus yra  numatomas galutinis  rezultatas, kuris  yra gaunamas apdorojus duomenis.  Pavyzdžiui, galutinis rezultatas gali būti  taško aukštis, jo  planuotos koordinatės.  Kokių  rūšių gali būti žemės sklypų geodeziniai matavimai?  Yra  išskiriamos tam tikros matavimo rūšys.   Gali būti kampiniai  geodeziniai matavimai, tai yra  tokia matavimų rūšis, kurioje yra matuojami horizontalūs ir vertikalūs kampai. Taip pat yra vykdomi linijiniai matavimai, kurių dydis  yra  geodezinių tinklų pusių ilgis.  Yra  išskiriami ir paaukštinimų matavimai, kai  yra  nustatomi  taškų aukščių  skirtumai.  Atliekami ir  hiroskopiniai matavimai,  tai yra kampinių matavimų rūšis, kurioje yra matuojama  azimuto  kryptis. Ji yra  nustatoma  su hiroskopinių prietaisų pagalba.  Be to, yra  išmatuojamos geodezinės koordinatės, tokiu būdu yra  nustatoma  tam tikrų  geodezinių punktų  būvimo  vieta.

Žemės  sklypų  geodeziniai matavimai suteikia pagrindinę informaciją  apie  sklypus. Tokie  matavimai yra  skirstomi  pagal  savo paskirtį, tikslumą,  apimtį, gautą informaciją, bei pagal tai  kokia yra  gamta.  Kokia gi yra  geodezinių  matavimų klasifikacija pagal pakirtį:

  •  Kampinė;
  •  Linijinė;
  • Matuojamas  aukštis ir paaukštinimas;
  •  Koordinačių;
  • Bei matuojama sunkio jėga.

 

Šiuo metu  geodezinių  matavimų rezultatai yra pagrindas, kai yra  formuojama sklypų  funkcionavimo infrastruktūra ir kai yra  sudaromi 3D vaizdai.  Visi puikiai žino, kad  geodezija tai yra  graikiškos kilmės žodis, kuris reiškia  žemės padalijimą.  Toks geodezijos apibūdinimas pasako tik tai, kad tai yra  vienas iš seniausių mokslų Žemėje.  Istorinio  vystymosi proceso metu kiekvienas mokslas nuolat kinta ir tobulėja. Tai  yra  suprantama, kadangi nuolat tobulėja matavimams naudojama technika. Tačiau šiuo metu  žemės  sklypų matavimai tai nėra  geometrijos sritis, šia  veikla užsiima  geometrija. Tai  yra  mokslas žemės  paviršiuje ir  erdvėje, kuri  yra prie žemės. Turi  būti tinkamai  apdorojami  gauti rezultatai ir  grafiniai  duomenys, jie yra interpretuojami pagal geo  erdvę arba problemos yra  sprendžiamos kitais  būdais.  Kai yra matuojami įvairiausi  aukščiai tokiu  atveju negali  būti  gaunama tikroji reikšmė.  Pagal tai žemės sklypų geodeziniai matavimai yra nustatomi pagal gautus  rezultatus, kurie  yra  labiau  artimi  realybei.  Šiam tikslui  geodezijoje  yra  naudojamas matematinis  rezultatų apdorojimas, kurioje  yra  naudojama aukštoji matematika,  skaičiavimo technika, matematinė sistema, tikimybės teorijos, klaidų teorijos ir visa informacija.  Geodeziniai darbai tai yra labai platus darbų kompleksas, kuris yra nukreiptas į informacijos  gavimą  apie objektą, kai yra  sužinomi duomenys  apie objektą, kokia  situacija  yra  žemės sklype, duomenys apie  įvairius teritorijos išplanavimo  elementus.  Pagal  gautus geodezinių matavimų rezultatus yra  sudaromi dokumentai, kurie  vėliau yra naudojami įvairių situacijų sprendimui įvairiose  srityse. Be  geodezinių  matavimų  būtų  labai  sudėtinga  įsivaizduoti kaip galėtų  būti  atliekami statybos darbai.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *